Radiodifusió Catalana

Història de l'entitat en format preguntes i respostes

 

28. La festa més important de l’entitat
Sant Jordi

29. Existeix una relació continuada –o fragmentària- de socis?...
En un reduït nombre hi ha una relació continuada. En general, puja i baixa amb clara tendència a la baixa. Còpies adjuntes.

30. Aspecte més positiu del present
L’aspecte més positiu del present ha estat l’arribada d’Internet i les noves tecnologies. Es pot dir que han salvat el nostre grup i l'hi han donat una vitalitat mai assolida abans. A més, l’ha projectat més enllà de les fronteres del país d’adopció. Vivim virtualmentl’actualitat política, social, cultural i esportiva de Catalunya com si hi visquèssim.
El programa de ràdio es va mantenir a les ones de l’estat de Victòria en directe durant 17 anys. I, fins al final, va ser una gran novetat perquè era l’únic espai propi en català a Austràlia; tenia un cert valor simbòlic –enmig de moltes altres nacionalitats més importants en nombre de membres.
Fa un parell d’anys, davant de l’impossibilitat de trobar un nou equip que posés el programa a l’aire regularment cada diumenge, aquest va tenir que tancar. Malgrat això, els programes de ràdio, gràcies a Internet, van continuar sense interrupció. Adoptar les noves tecnologies va ser una decisió encertada perquè hem tingut un notable increment d’audiència i aquesta és molt més diversa i prové de diferents indrets del món.

31. Aspecte més preocupant de l’entitat
La inhabilitat d’atraure socis. Si bé tenim una extensa audiència que ens escolta regularment i ens escriu via email, el nombre de socis ha anat minvant fins a quedar un reduït nucli que mantenen les tasques del programa de ràdio i el portal Internet. Fora d’aquest grup central conservem un llistat de socis/sòcies d’honor de l’entitat que al llarg dels anys han recolzat la tasca que fem.

32. Altres punts a destacar...
Radiodifusió Catalana publica (sense remuneració ni guany monetari) l’edició Austràlia del diari electrònic Vilaweb: http://www.vilaweb.com/locals/australia/ que té una mitjana de 53.000 visites per any.
Font estadística: http://stats.partal.com/locals/australia/
A més, col•laborem amb l’agrupació Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics, (WICCAC), que pretén impulsar la normalització d'ús de la llengua catalana a Internet, i promoure Internet com a àmbit de cultura i d'activitats cíviques. Aquesta agrupació, força coneguda a Catalunya, publica el Baròmetre de l'ús del català a Internet: http://wiccac.org/webscat.html. En aquesta pàgina, que ha tingut un ressò inesperat entre les institucions i la classe política al nostre país, es publica mensualment la llista de webs de l’àmbit nacional català que menystenen la nostra llengua en les seves pàgines web.

33. Podriau assenyalar quins catalans il.lustres han passat o han format part del vostre Casal en el passat o en el present?...
Hem fet entrevistes al Sr. Josep Antoni Samaranch, antic president del COI, al senador Joaquim Ferrer, el Sr. Josep Maria Nubiola, durant molts anys cap del departament d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya, i representants de la Trobe University, Melbourne, “Faculty Of Humanities and Social Sciences”: http://www.latrobe.edu.au/handbook/humanities/disciplines-41.htm#P4397_160975

34. Existeixen actualment -o en el passat recent- catalans...
El senyor Jordi Casasayas, de professió arquitecte, que va ser el primer català a treballar, com científic, cap els anys 1950s, a les bases australianes de l’Antàrtica, és membre de la nostra entitat.